PDA

View Full Version : Как да използваме скриптовете (програмит



Excalibur
31st January 15, 11:45
И така вие сте намерили скрипт, който ви интересува, прави ( или вероятно прави ) това, което искате.
Но как за бога да поставя този красиво оцветен текст в това вълшебно USB устройство?

Не се притеснявайте ние сме тук, за да ви помогнем. В това ръководство ще ви покажем стъпка по стъпка как да се справите с тази задача.


Ето ви един примерен сценарий, вие сте помолили някой от форума да ви направи скрипт. В този пример Иван е помолил някой да му направи скрипт за десния спусък (тригер) да работи като турбо бутон на XBOX 360 , когато натисне този спусък. Някой усложлив член на форума му е направил този скрипт и го постнал във форума.


//
// ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
// /\ \ /\ \ /\ \ /\__\ /\__\ /\ \ /\__\ /\ \ |\__\
// /::\ \ /::\ \ /::\ \ /::| | /:/ / /::\ \ /::| | /::\ \ |:| |
// /:/\:\ \ /:/\:\ \ /:/\:\ \ /:|:| | /:/ / /:/\ \ \ /:|:| | /:/\:\ \ |:| |
// /:/ \:\ \ /::\~\:\ \ /:/ \:\ \ /:/|:| |__ /:/ / ___ _\:\~\ \ \ /:/|:|__|__ /::\~\:\ \ |:|__|__
// /:/__/ \:\__\ /:/\:\ \:\__\ /:/__/ \:\__\ /:/ |:| /\__\ /:/__/ /\__\ /\ \:\ \ \__\ /:/ |::::\__\ /:/\:\ \:\__\ ____/::::\__\
// \:\ \ \/__/ \/_|::\/:/ / \:\ \ /:/ / \/__|:|/:/ / \:\ \ /:/ / \:\ \:\ \/__/ \/__/~~/:/ / \/__\:\/:/ / \::::/~~/~
// \:\ \ |:|::/ / \:\ /:/ / |:/:/ / \:\ /:/ / \:\ \:\__\ /:/ / \::/ / ~~|:|~~|
// \:\ \ |:|\/__/ \:\/:/ / |::/ / \:\/:/ / \:\/:/ / /:/ / /:/ / |:| |
// \:\__\ |:| | \::/ / /:/ / \::/ / \::/ / /:/ / /:/ / |:| |
// \/__/ \|__| \/__/ \/__/ \/__/ \/__/ \/__/ \/__/ \|__|
//
//
// cronusmax.com http://cronusmax.com/forums/index.php
//
// Official Tutorial Script.
//
// For a guide on using this and other scripts, please visit http://cronusmax.com/forums/showthread.php?t=143558&p=976035#post976035
//
// This basic script will turbo your right trigger button when pressed
// Този базов скрипт ще направи вашия десен спусък да работи , като турбо бутон.


define turbofirespeed=80; //Adjust valve 80 to change the speed at which the button turbos.
// Можете да промените тази стойност, за да промените скоростта, с която реагира бутона.
//Higher values will increase the delay between button presses and therefore slow the turbo speed.
// По-големи стойности ще увеличат закъснението между натискането на бутона и по-този начин, ще намалят скоростта на турбото.
//Lower vales will decrease the delay and increase the turbo speed
//This valve is in milliseconds ( тези стойности са в милисекунди).

define turbobutton=4; //4 is the identifier for the RT on the XB1 and 360 and R2 on the PS3/4. So here we are telling the CronusMax that whenever the script
//refers to the value 'turbobutton', that value is 4. Which in turn identifies to the RT/R2 buttons.
//For more information on identifies, see this page http://cronusmax.com/instructions/api-reference/
//At the bottom of the webpage, you will find the Identifiers list.
//From that you can change which button starts the turbocombo and is turbo'd.
main {

if (get_val(turbobutton)) {combo_run (turbofire);} //This runs the combo whenever the turbobutton is pressed.

}

combo turbofire { //Turbofire combo

set_val(turbobutton,100); //Here we tell the CM to press the turbobutton ( тук казваме на CM да натисне бутона )
wait (turbofirespeed); //This tells the CM to wait the amount of milliseconds defined by turbofirespeed above ( Тук казваме на CM да държи натиснат бутона
set_val(turbobutton,0); //Here we tell the CM to release the turbobutton (Тук казваме на CM да отпусне бутона)
wait (turbofirespeed); //Again we tell the CM to wait before processing the next instruction( Отново да изчака преди да изпълни следващата команда )
set_val(turbobutton,0); //Again we tell the CM to release the turbobutton again. This may seem strange but as you learn more about GPC coding
//and the way consoles process requests, you'll understand why we do this.
}


И така какво да направим, за да може този скрипт да проработи.

Първото нещо , което трябва да направим е да изберем целия текст на скрипта и да го копираме в клипборда ( кратки клавиши - Ctr+A, Ctr+C ).
Сега текста е копиран във временната памет ( Клипбоард ) и трябва да стартираме програмата CronusPro и да кликнем в/у Compiler таба най-отдолу , както се вижда на картинката отдолу.


558



Сега можем да натиснем Ctr+N или да отворим менюто File > New > Empty File. Така щее се отвори нова чиста старница.

Сега за да поставим текста в нея можем да използваме Ctr+V или да натиснем десен бутон на мишката и от появилото се меню да изберем Постави (Paste).
Така текста ще се появи в новата страница.
Сега трябва да проверим дали има грешки. За целта трябва да свържем Cronus Max с компютъра ( ако преди това не сме го направили ). За да свържем CM с компютъра ще използваме минни USB > USB кабел.

1050
Също така ако желаете можете да включите CM и в конзолата, за да пробвате скрипта с играта, за която е направен.
Сега , когато всичко е свързано, можем да тестваме скрипта. Натиснете бутона с зелената стрелка 'build and run' или натиснете F5 559


Ако няма грешки в скрипта, дисплея на устройството ще показва следната картинка ( две успоредни линии ) : http://www.cronusmax.com/images/d7Pbrun.gif ( ако не сте включили устройството към конзолата , освен двете линии ще има и точка в горния ъгъл , която индикира, че не е включено към конзолата).

Би трябвало да видите на екрана подобна картинка :

560

В левият правоъгълник на Монитора на Устройството ( device monitor ) можете да видите входящите данни от контролера ( когато натиснете бутон стойноста се променя от нула на сто ).
Също така можете да забележите, че стойностите се променят и в десния правоъгълник. Той показва какви стойности се изпращат към конзолата.
Така че ако сте стартирали по-горния скрипт и натиснете десния тригер ( спусък ) , ще видите, че стойностите се променят от 0 до +100 в левия правоъгълник ( това са входящите данни ) , а в десния стойностите премигват много бързо ( сякаш много бързо натискате и отпускате десния тригер ).

Това, което ви показва монитора е, че CM изпраща информация до конзолата, че десния тригер е натиснат и освободен много бързо и това се повтаря, когато вие държите натиснат десния тригер на контролера. Така например можем да имитираме бърза единична стрелба при шутерите от първо лице (FPS).

Когато сте в режим на ' build and run ' скрипта се зарежда в памета на устройството ( 10 слот ) и оттам изпраща информация до конзолата. Така че ако сте свързали CM с конзолата и сте пуснали играта, вие можете да тествате как работи скрипта. Ако сте пуснали да кажем шутер от първо лице и имате автоматично оръжие, когато натиснете десния спусък ще видите, че оръжието стреля на единична стрелба, но много бързо ( Имитирайки автоматична стрелба).

Сега ако след като сте тествали скрипта и доволна усмивка се е разляла по лицето ви си мислите , а ма аз не искам всеки път да пускам и компютъра, за да заредя този скрипт в устройството. Много добре, в такъв случай ще го заредим в самото устройство.

Затворете монитора на устройството (Device Monitor ). Сегаа е добре да запишем скрипта като файл на хард диска, за целта можем да натиснем клавишната комбинация Ctr+S или да използваме менюто File > Save As. Дайте име на файла, така че да можете да знаете от него за какво е този скрипт и го запишете на твърдия диск в папка по ваш избор. В този случай запишете файла с име Turbofire.


561

След като сме го запазили като файл, ще го запишем на самото устройство. За целта кликнете на таба Programmer ( погледнете в най-долната лента на приложението ) и би трябвало да видите подобен прозорец, в който ще видите вашия скрипт в най-горния ляв прозорец ( осветен е в оранжево на картинката ).

562

Сега позиционирайте мишката над името на скрипта и натиснете и задръжте левия бутон на мишката, след което влачете името до някои от празните правогълници в десния край на програмата и освободете левия бутон. В нашия пример аз избрах слот 1.
1. След като вашия скрипт е вече в този прозорец можете да натиснете бутона Програмирай Слотовете на Устройството ( Program Device Slots ). Ще го откриете най-долу в дясно. Натиснете бутона ОК в появилия се прозорец. Ето и няколко картинки на този процес :


563 564 565

Когато процеса на програмиране завърши, натиснете бутона ' Finish '. И с това вие успешно записахте този скрипт в паметта на CM и от тук нататък можете да го използвате без помоща на компютъра. Сега можете да вземете само СМ , да отидете на гости при някой приятел и да го използвате на неговата конзола, предизвиквайки неговата завист. Скрипта е записан в постоянната памет на устройството и ще стои там, докато не го изтриете, независимо дали устройството е включено или изключено.

За да стартирате скрипта, следващия път когато включите СМ в конзолата, трябва само да превключите на него, като използвате бутона на самото устройство. Когато включите устройството в конзолата и завършите процеса на авторизация, вашия СМ ще показва 0 ( нула ) на дисплея. Това означава, че успешно е завършен процеса на авторизация и няма избран слот ( памет на устройството). Сега натискайки бутона ( ограден с оранжев правоъгълник на снимката) вие можете да превключвате на различните слотове на паметта. В нашия пример ние записахме скрипта на слот 1, следователно ще натискаме бутона докато на дисплея се покаже цифрата 1.



566


В момента, в който на дисплея се покаже цифрата 1, скрита се стартира и започва да прави, това за което е създаден.

GL0ZZ3N беше така добър да направи видео презентация на целия този процес :wink:

http://youtu.be/IoHTco8F9Ic